2008. május 18., vasárnap

Sulivalasztas

A napokban beszelgettunk iskolatarsakkal az hojskolevalasztasrol.
Dania helyismeret nelkul, bizony, eleg konnyen be lehet valasztani...
Szoval, ha valaki raszanta magat a kijovetelre, alaposan bongessze at elotte, hova menne.
..
Itt van peldaul Gyozo esete: o egy ismerosetol hallott a CIRIUS-rol. Az ismerose fotografiat tanult es kifogott egy olyan iskolat, ahol ezt nagyon komolyan vettek, es nagyon profi volt a tanaruk. Erre Gyozo kijott ide, es Jesper barmennyire tunder ember, joszandeku es kedves:
attol meg nem nagyon tunik jo fototanarnak. Jo, en nem konyitok annyira hozza, tehat nalam jobban ert hozza, de Gyozo bizony rafaragott a dologra, es peldaul fekete-feher fotoval banni nem Jespertol, de Gyozotol tanultam meg. Persze, ha csak arra van szukseged, hogy legyen egy labor, es benne vegyszer, akkor jo lesz neked itt is, mert annyibol jo fej a tanarunk, hogy kedves mosollyal, esetleg csepp ketseggel az arcan radhagyja a dolgokat, csinalj amit akarsz.
..
Csilla, aki most Aarhusban el, 3 eve volt itt diak, ugyanitt Odderben, es sokban mas elmenyeket szerzett, mint mi. (Mondjuk, az o szemeszteruk volt az elso, ahol nemzetkozi diakokkal volt megtuzdelve a mezony, es ez bizony nehezitette a helyzetuket, ok voltak a mi uttoroink.)
...
Dorika, szinten regebbi itteni diak, most eppen az Engelsholm Hojskole diakja, es nagyon szep a kastely, ahol laknak, csak megveszi benne oket az Isten hidege, es vastagon fog az anyagkoltseg felszamolasanal a tolluk, plusz meg, haromnegyed oras kuzdelem, mire bejutsz az elso lakott teruletre, aztan meg onnet fizethetsz a buszert nem keveset, hogy bejuss a varosba, Vejlebe.
...
Miklos is gyakorlo hojskole-diak, o Odder elott Helsingorben tanult. Ugy veszem ki a szavaibol, kedvelte azt az iskolat is, bar az talan egy-ket szempontbol kevesbe volt jo adottsagu, kevesbe pajtaskodo, bandazo, mint az itteni, de Koppenhaga kozelsege sok mindent feledtet. Ott sokkal nemzetkozibb volt a tarsasag, jobban befogtak oket tanulni, (Miklos ennek megfeleloen egesz jol potyog mar danul), es a hajtosabb tanarok melle raadasnak ott voltak a kotelessegtudo tavol-keletiek. Viszont kulturalodni vagyo hajlama melle kerult utitarsnak egy cseh leanyzo, es a kelet-europai egyseget megteremtve elmaszkaltak erre-arra.
...
Skageni utam kozben latta ma Diget Hojskole fele mutato tablat... hat, rajta voltak a listan, akik meg fogadtak volna megkesett diakokat... lehet, hogy remek suli... de tartok tole, szinten draga es idoigenyes mulatsag onnet akarhova is eljutni, ha mozdulni szeretnel valamerre.
A honlapjukon Aalborghoz kozelinek mondjak magukat... Hat, mihez kepeset... monduk, kozepebb van Aalborghoz, mint Koppenhagahoz, persze... de azert annyira nincs kozel.
...
Malene, a hegedulos-festos geologus lany a kozeli Tuno (vagy Samso?) szigeten toltott egy szemesztert. Kerdeztem, milyen volt, erre diplomatikusan csak annyit mondott: csendes. :)
...
A kozelben van Hov, Odderen keresztul konnyen el lehet jutni Aarhusba, a 2. legnagyobb varosba, mondjuk mar innet, Odderbol sem annyira olcso, de annyira nem is veszes.
Hov kedves kis kikotovaroska, van strand is, es miutan a suliban fogyatekkal elo diakok is vannak, sokkal tobb alapitvanyi tamogatast kapnak, es az egyik filmtanar szerint, baromi jo felszerelesuk van filmkesziteshez. Lattam egy rovidfilmet az egyik ottani diaktol, es laikus szemmel nezve, valoban profinak tunik a vilagitastol kezdve a kepminosegig minden.
...
No, gondolom mar le is vontatok a kovetkeztetest: urbanus egy noszemely...
Belejatszik ez is, de ha mar kulfoldon van az ember, jo lenne kicsit vilagot is latni, utazas szempontjabol sem mindegy, honnet startolsz, meg akarmit vasarolni-, ugyinteznivalod akad, megiscsak jobb egy varos kornyeken lenni.
Ebbol a szempontbol Odder jo hely, Aalborg kornyeken nem ismerek hojskolekat, de a varos szimpatikus volt. Ha most magatok ele kapnatok egy terkepet,
Jutland (maskeppen Jylland) lenne Dania felsziget resze, itt van kozeptajon Aarhus meg Odder, Aalborg mar joval eszakabbra, Skagen a legteteje, Frederikshavn utan. A kozepso nagy szigeten, Fyn-en van Odense, es amelyik szigeten Koppenhaga meg Helsingor van, az a Sjaeland.
Ha en most valaszthatnek, a legutobbit valasztanam. Sajnos, nem sajat tapasztalat, masok beszamoloja inkabb, de itt van a legtobb latnivalo rovid tavolsagon belul. Danianak - ugy tunik -ugyanugy tulsulyos kozpontja Koppenhaga, mint Magyarorszagnak Budapest.
Persze, sok minden mas is belejatszik az iskolavalasztasba, mi az iskola profilja, kell-e danul tudnod, vagy eleg angolul potyognod, mennyi anyagkoltseggel kell szamolnod, kreditre utazo, felvetelikre komolyan keszulo diakokkal van tele vagy inkabb napkozi 18 even felulieknek,
akad szempont boven.
Sok szerencset a merlegeleshez.
:)

Nincsenek megjegyzések: