2008. április 18., péntek

Reggeli, ebed, vacsora...

Hazon kivul nem nagyon ettem, leven, hogy csoro vagyok, es meg a dan Meki sem feltetlenul az en jelenleg-epp-allastalan-csavargo-diak penztarcamhoz van szabva.
Szoval, sulimenza.
Ami jo! (Bar ezzel nem feltetlenul ert velem mindenki egyet, de mindenkinek a sajat gyomra korog.)
Eloszor azt hittuk, dan mania ez a fenenagy egeszsegesseg, aztan, amikor a kiehezett dan diakok ejjel egykor nekialltak zacskoslevest fozni es csipszet kajalni, rajottunk, nem, ez nem feltetlenu dan mania,
Hanne, a foszakacsno, aki ennyire vigyaz a taplalkozasi piramisunkra.
(Hanne egy keso harmincas csupa izom es in no, egy deka zsirt nem latni rajta. Nem egy tipikus foszakacs neni.)
Reggeli:
ezt hivjak kontinentalis reggelinek, ugy hiszem...
kenyer (barna), margarin, lekvar, sajt (egyfajta budos edamifeleseg), tobbfele muzli, tej meg joghurt (korte, banan, eper) es valami tejbepapiszeru kukoricakasas mutymurutty, amihez van fahej meg mazsola, szerintem ez a mutymurutty a legjobb, meleg, laktato meg finom is.
Ebed:
Altalaban az elozo napok maradekvacsoraja alkotja a melegetel-szekciot, de nem feltetlenul esznek a danok meleget ebedre. Hacsak a friss, meleg barna kenyereket nem vesszuk annak, amit kapunk, es amibe oly szeliden olvad bele a vaj...
Smorrebrod, az o-kat kepzeljetek el athuzva, es ejtsetek oreg nene ozikeje betunek.
Annyit tesz, hogy vajaskenyer, es extra-giga jol megpakolt szendvicseket jelent, en meg nem jartam igazi smorrebrod helyen, csak hallotam.
Mindenesetre, vajat-kenyeret kapunk, meg cuccot is, amivel extra-giga jol megpakoljuk.
Felvagottak, zoldsegek, sonkak, pastetomok, majkremfelesegek, halbol keszult cuccok. (Ezekbol eddig az a fekete zseles ize nem jott csak be, amit allitolag halzsirbol keszitenek... Uh, hat eppenseggel le lehetett nyelni...)
No, es persze a sokfele salata:
talan ezen a teren tapasztaltam a legtobbet.
Eloszor is: SARGAREPA!
Sargarepa minden mennyisegben!
(Eszt szakos forrasbol ugy tudom, nemcsak skandinav dolog, egyeb eszakiak, peldaul esztek is sargarepasak, csak az eszt kezen atment kaja kapros is.)
Ami a legnagyobb kiralysag:
reszelt sargarepa mazsolaval. :)
Nekem legalabbis izlik. Affele desszert-potleknak valt be nalam, de eszik husetel melle is.
Megdobbento parositasokat kapunk,
hogy csak parat emlitsek:
-bab es ananasz,
-korte, dio es hagyma megdinsztelve fuszerolajban,
-reszelt dio, kaposztaaprolek, szezammag es fott tojas,
-meggy, kaposzta, narancs, brokkoli, ananasz, hagyma, alma, olivabogyo, teszta, akarmi
a lenyeg, hogy ranezesre usse egymast, aztan kideruljon, hogy eheto.
Dobd el az eloiteleteidet,
es csak egyel.
:))
Vacsora:
a salatasasztal marad, es a meleg foetel.
Husgomboc, krumpli, neha hal, ezek talan a tipikus dan vacsorak, de persze,
kapunk sok minden mast is, hetkoznapi dolgokat, tesztat, sult hust, rizst, szoszokat.
Ami nincs: leves es fozelek.
Suti( Kage):
itt a koleszban a kedd meg a csutortok a sutinap, ilyenkor nem sokkal vacsora utan nem csak a kavet-teat pakoljak ki a konyhasnenik es az epp konyhaszolgalatos diakok,
hanem ket talca sutit is.
Furgenek kell lenni, mert elfogy.
:)
En mar maradtam le tobbszor, de igy jar aki tul sokaig elmolyol a konyvtarban.
Altalaban kevert tesztaju, kakaos vagy dios, nem tul bonyolult dolgokat kapunk,
kicsit edes, de nem kremes.
Ha meg ehenkorasz vagy, es meg ennel valami edeset a filmklub alatt,
ott a Netto, csokiskeksz vagy muffin rulez.
Amit meg szeretnek a danok, az a jegkrem, ha valami unnepi alkalom van a suliban,
akkor jegkremnap van, nem sutinap.
...
Egyebkent a rengeteg salata es a testneveles orak ellenere, akadtunk paran, akik nemhogy nem fogytunk, de inkabb teltunk.
Jo, en mondjuk leposzkulva erkeztem ide, (melohelyi idegesseg, vizsgadrukk, lampalaz a kulfoldi elet elott, no meg a csunyan bedurrant bolcsessegfog es szajzar, ami miatt a Mama karacsonyi huslevesbol is csak visszafojtott nyuszitessel tudtam kanalazni) es csak az atlagos testsulyomat kaptam vissza.
Azt hiszem, ott lehet a hiba, hogy meglehetosen beszukult terepen elunk:
egy epuleten belul minden, a varos nincs messze, es nem is feltetlenul csabit mindennapi csavargasra, a dan ifjusag pedig most fedezte fel maganak a tanarilag jovahagyott ossznepi nagy sorozeseket.
Akad ellenpelda is:
aki a jo magyar konyhan felnott ferfiember,
annak hetekbe tellik, amig atall itteni etrendre,
es nem erzi magat orokke ehesnek, ehet sokat, de ha kicsit is mozog, nem fog elhizni.
...
Hangsulyozom, tapasztalataim csak a sajat sulimra korlatozodnak,
es egyaltalan nem mondanam magam jaratosnak a dan konyha vagy menza rejtelmeiben.
Mas nepfoiskolakrol hallva, valahol rosszabb a kaja, valahol jobb, valahol nemzetkozibb,
de hat, mint tudjuk,
izlesek es pofonok kulonbozoek.
:)
A Mamanak meg uzenem, hogy nem, nem halok ehen,
de mar nemsokara szemelyesen is meggyozodhet rola.
:)

Nincsenek megjegyzések: