2008. április 23., szerda

Ti vagjatok, mi ez a palesztin kendo?




Ti vagjatok, mi ez a palesztin kendő?





Most idezek egy-ket noi oldalrol:





Az emóktól kezdve a trendi biciklislányokon át a Nanushka divatbemutatón megjelenő jóvágású fiatalemberekig tömegek nyakában lifeg a palesztin kendő. Úgy tűnik, hogy a divat ahelyett, hogy csendben kivérezne, inkább végleg elharapózik. De vajon mit szólnának a Sirályban hagymaszoknyában, rozéfröccsel a kezükben mulató leányok, vagy a csőnadrágban gördeszkázó fiúk, ha "Szabad Palesztinát!" kiáltással üdvözölnénk őket? Persze, ez csak divat, ugyanúgy, mint a rohadásig viselt Che-póló, aminek a mögöttes tartalma szintén nem számít. Akkor viszont mit akarnak közvetíteni vajon a divatozó sálhordók? Annyit jelent csak a palesztin sál, másnéven keffije (vagy shemag), hogy az ember tudja, mi éppen a divat?
Egyébként a kendőt arab országokban azért hordják, mert többször összehajtva remekül szolgál a tűző nap és a homok ellen, de ez az indok Magyarországon kevéssé releváns. Az 1930-as években a kendő a palesztin nacionalizmus szimbóluma lett, de nem állt meg itt, hanem a popkultúra hálás kellékévé vált. A hetvenes években Izraelben is trendi lett, majd egy évtizeddel később az Egyesült Államokban is. Aztán a tokiói gyerekek is elkezdték tömegesen viselni, és az utóbbi években hozzánk is beszivárgott. Megállíthatatlan. Világzene-imádók és graffitisek, britpoposok és fázós hipsterek, mondjátok meg nekem, tudjátok, hogy egy szimbólumot csavartok a nyakatokra? Vajon a palesztin kendő Che-pólóval az érdektelenség vagy a tudatlanság jele?



Es ime a masik idezet a http://www.cotcot.hu-rol/ (igen, igen, amiota itt vagyok Daniaban, olvasok ilyet is, mert estenkent neha fenemod raerunk...)



Az elmúlt egy évben új divat robbant, palesztin kendő (Keffiyeh) került fiúk és lányok nyakába egyaránt. Angliában, Kanadában, Szíriában, mindenhol a világon, még nálunk is, s ahogy e sorokat írjuk, belép egy kollégánk, s nem nyakában, hanem pólójára printelve hordja a nyakba kanyarított, kockás kiegészítőt. Szimbólum vagy divat? Független a jelentésétől? Az Araffat fején lévő kendőt látva minden világossá válik, ezt a kendőt eredetileg a palesztinok turbánként viselik a fejükön, a sál Palesztin állam szimbóluma, a különböző színű kendők, különböző politikai oldalt jelentenek.



Szoval, palesztin kendo...



En eddig azt hittem, csak kezdo koltok es bolcseszfiuk hordanak ilyesmit, mert olyan Bahia-s holmi, de lanyokon annyira nem lattam. Aztan kijottem Daniaba, es itt tenyleg rengeteg ember hordja, a christinaiai hippiteleptol kezdve a meregdraga bizsuboltokig mindenutt aruljak, es ciki-nem ciki, en azt hittem, ez valami skandi divatmania, mert valaki azt mondta, hogy Norvegiaban meg inkabb ez a sikk. Szoval, hogy csak divat, mittomen, mint peldaul otthon is szeretik az ELTE-s csajok (no jo, en is :) ) a mindenfele szines kendoket, indiai cuccokat, akarmiket. Fogalmam nem volt rola, hogy ennek komoly, elo jelentese van.



Aztan most ratalaltam ezekre a cikkekre, es ennyivel is okosabb vagyok.



Hogy autentikus palesztin kendot viselo szemelyt is bemutassak, mellekelek meg egy kepet.

A bájos ifju teremtes Leila Khaled szabadsagharcos, aki 1969-ben a Palesztin Felszabaditasi Mozgalom tagjakent egy sikeres repulogep-elteritesi akcioban Damaszkuszba iranyitotta a Roma-Athen jaratot. A holgy jelenleg is aktiv, politikus a Palesztin Nemzeti Tanacsban.






1 megjegyzés:

Névtelen írta...

hahó! lenne egy kérdésem. felhasználhatnám a bejegyzést egy kutatáshoz? nem szó szerint természetesen. de olyasmikről kutatunk, mint a szimbólumok divattá válása, vagy ami egyed országokban funkciókat töltenek be, másutt divatot csinálnak belőle. vagy bizonyos vallási rituálék, viseleteke, stb, amik másutt divattá lettek (raszta, stb) vagy akár a tetoválás, ékszer, miniszoknya, bikini, amiker régen elítéltek, "más"nak számított, ma meg tök elfogadott.

írj kérlek e-mailt, hogy felhazsnálhatjuk-e vagy sem az írást!

annaa777@freemail.hu

előre is köszönöm: molnár anna