2008. április 23., szerda

Tutyi

Mama az altala nagyon kedvelt kedvelt textil otthoni labbelit hivta tutyinak.
Most rakerestem a google-ban,
es kutyaneveken kivul feldobta a www.kivulbelulirodalom.klog.hu- t, ahol az oldal szerkesztoje irja le az alabbi sorokat.

Ebben a kategóriában - Somogyi ízek - felidézem gyerekkori szóemlékeimet. Igyekszem valamilyen környezetet teremteni nekik, hogy a somogyiul nem értő, valamely szerencsés véletlen folytán esetleg idetévedő olvasó is értse őket. Mert magyarul van itt minden. Csak somogyiassan.
Lustakötéssel készült életem első munkadarabja, az a sötétzöld tutyi. Tutyit legtöbbször öregeken és gyerekeken láttam, és talán az volt a különbség az öregé meg a gyereké között, hogy az öregek tutyija sosem ért bokáig, inkább úgy nézett ki, mint egy balettcipő, a gyerekeké meg magasszárú volt. A tutyi hangulatához szorosan hozzátartozik a kérdés: „Mit kötsz?” „Tutyit.” Ebben a kérdésben és a válaszban egy világ van elrejtve. Csupa íz, csupa hang és szag világ, ezerkilencszázhetvenháromból. A tutyiban pedig ennél is több. Sváb öregasszonyok és öregemberek, amint fekete nyári tutyijukban mennek hazafelé a mezőről vagy a temetőből, a felvidéki Gábor bácsi, az öreg pipás felesége, egy egész falu, és az a rengeteg sors, az a rengeteg élet.


Nem vagyok somogyi, csak majdnem: Dombovar, Tolna megyei szulovarosom hatareset.
Mindenesetre a szot ismerem,
talan masok mamusznak mondanak a fentebb emlegetett labbelit.
A danok, ha eppen nem valahol kint a latyakban tapicskolnak gumicsizmaban, hanem a lakasukban vannak, nagyon szeretnek otthonosan es kenyelmesen lenni.
Itt az iskolaban van olyan sok szaktarsam, aki napok hosszat elvan zokniban, es ezt senki nem furcsallja, igazabol ez teljesen normalis. Ha epp nem valami vastag zokniba bujtatjak a labukat, akkor azt az altalaban fekete vagy esetleg sotetkek, minden magara valamit is ado szupermarketben arusitott fekete textilholmit hordjak, aminek a talpa sem gumibol, hanem egymasra retegezett es osszevarrt filc-szeru anyagbol keszul.
Kicsit olyan, mint az ovisok "benticipoje",
csak itt mindenki hordja.
Lassacskan raszantam magam, hogy beszerzek egyet, (kb 700-1000 HUF-bol mar kitellne egy par) dan kultura megismerese celjabol,
csak nagyon kelendo,
ha uj aru jott, mindig addig lotyogtem, amig aztan lekestem a 39-es meretet.
:)

Nincsenek megjegyzések: